Visualisering är Nyckeln till Detaljhandelns Framtid

I oktober anordnades årets upplaga av Strategitorget Retail och precis som under tidigare år bjöds det på många intressanta presentationer, möten och diskussioner kring detaljhandelns trender och utmaningar. Omni-channel, e-handel vs. traditionell butikshandel och hur kundupplevelser kan utvecklas, var några av årets mest diskuterade teman. Vad som blir tydligt för mig när jag tittar tillbaka är dock att alla dessa teman hade ytterligare en utmaning gemensamt, nämligen den bristande förmågan att visualisera.

Du som var där kanske skakar på huvudet nu och undrar om vi deltog på samma event, men låt mig förklara hur det hänger ihop. Jag har valt ut tre områden som var hett omdiskuterade under eventet och där visualisering kommer spela en avgörande roll.

1. Big Data

De flesta av oss håller nog med om att Big Data kan betyda många olika saker beroende på vilka som deltar i diskussionen. Men det vi alla kan komma överens om är att vi behöver bli bättre på att visualisera data för att sedan kunna använda den till att förbättra upplevelsen för konsumenten. Allt handlar om hur vi kan göra det enkelt för alla inom organisationen; från styrelsen till butikscheferna, att utvärdera försäljningssiffror, trender, produktlanseringar och konsumentinsikter i realtid och på ett effektivt vis.

Young girl transfering data.

Att visualisera Big Data spelar således en viktig roll i den digitala transformationen, som gör det möjligt att eliminera silos i verksamheten till förmån för gemensamma processer. Genom att visualisera data från hela produktens livscykel, från idé till konsument, blir organisationerna också bättre på att agera både reaktivt och proaktivt samt snabbt anpassa sig till förändringar. Hur skulle detta kunna påverka er organisation?

2. Konsumentupplevelsen

Jag tycker att Magnus Agervald, vd för Byggmax, och alla hans anställda har gjort ett fantastiskt arbete inom det här området. De låter kunderna konfigurera och visualisera allt; från hur deras byggprojekt kan se ut när de är färdiga till vilka material som behövs, priset och hur de ska gå till väga. Dessutom kan kunderna välja till ”Proffsbyggt” vilket innebär montering och installation till fast pris utfört av professionella hantverkare.

Jag tror att många inom detaljhandeln kan lära sig av hur Byggmax hjälper sina kunder att både visualisera och realisera sina drömprojekt. Detta är nämligen  kärnan av den personifieringstrend som blivit så viktig inom detaljhandeln. Nästa steg är att ta visualiseringen till en ny nivå med hjälp av VR-teknologi. VR gör det möjligt för kunder att se en 3D-modell av sina renoveringsplaner, sin nya bil, sin klocka eller sina skor, redan innan de beställer.

Genom den fjärde industriella revolutionen (även känt som industri 4.0) är det nu också möjligt att koppla kundens konfiguration direkt till produktionslinan. Istället för att tillverka 100 000-tals identiska produkter tillåter modern teknologi er att producera enskilda skräddarsydda produkter och samtidigt behålla lönsamheten. Inom bilindustrin har det här varit verklighet i flera år och vi kan nu se hur detta sprider sig till fler branscher , där detaljhandeln är en av dem

3.Innovation

Under både gruppdiskussioner och enskilda möten dök också utmaningarna inom innovationsprocessen upp. Hur kan man visualisera en produkt, ett koncept eller en hel butik på ett verklighetstroget sätt, redan innan man tillverkat en fysisk prototyp?

Men wearing goggles, virtual reality

Jag skulle säga att ”time to market” i flera årtionden varit ett viktigt fokusområde för både tillverkare och återförsäljare. Men i takt med att dagens kunder förändrar sitt köpbeteende, blir mindre lojala och vill ha nya produkter snabbare, är detta viktigare än någonsin. Genom att  koppla ihop hela flödet; från innovation och produktutveckling till distribution och kundupplevelse, kan denna process snabbas på ytterligare. De aktörer inom detaljhandeln som kommit längst i den här utvecklingen använder exempelvis redan VR-rum på sina huvudkontor. På så vis kan de gå runt i en butik och se ett nytt produktsortiment ur kundens perspektiv redan innan produkterna är tillverkade. Hur skulle det här kunna förändra ditt företags innovationsprocess?

davidgoransson

David Göransson är ansvarig för att etablera nya partnerskap med leverantörer och kedjor inom detaljhandel. Han har genom åren samarbetat med över 80 kedjor på den nordiska marknaden med att öka deras försäljning, utveckla kundupplevelsen och bryta ned interna silos. De kommande åren står retailbranschen inför stora omställningsutmaningar avseende så väl interna processer som att utveckla kundupplevelsen, David ser fram emot att hjälpa till att övervinna dessa.

Latest posts by davidgoransson (see all)