Hållbar innovation i livsmedelsindustrin

Världsutställningen i Milano är i full gång och går in i sitt kanske mest intensiva skede under sommaren. Det är en fantastisk mötesplats för att få en snabb överblick över spetsteknologi och inspireras av innovation från världens alla hörn. Årets övergripande tema är Feeding the planet, Energy for Life, och påminner om att världens befolkning beräknas passera nio miljarder med god marginal under de kommande 35 åren. I skrivande stund beräknas den vara 7,32 miljarder och lär vara högre än så när du läser det här. Fram till mitten av juni tror vi att 63 miljoner barn har fötts och 26 miljoner människor avlidit.

Det är svindlande siffror, varje dag föds nya människor motsvarande befolkningen i Malmö, och de föds in i en värld som står inför många och stora utmaningar under de kommande åren. Samtidigt innebär varje utmaning en möjlighet – och inom livsmedelsteknologi finns det många tecken på en kommande teknisk revolution. Här finns förutsättningar för företag och innovatörer att både göra enorma insatser för världen och en stor investeringsvilja.Hållbar innovation

Sverige har under de senaste 100 åren varit världsledande i att skapa och utveckla teknologi som i grunden förändrat hur vi konsumerar och sparar mat. I en lista över de 20 viktigaste innovationerna inom livsmedelsteknologi som sträcker sig ända tillbaka till förhistorisk tid intar kylskåpet en självklar plats, vars moderna variant utvecklades av två KTH-studenter på 1920-talet. Två andra exempel värda att nämna är Gustaf de Lavals mjölkseparator som blev en tidig global svensk exportsuccé. Och förstås Tetra Pak, som efter 70 år fortsätter att förse världen med miljövänliga och kostnadseffektiva förpackningar och processlösningar. Vi på Dassault Systèmes är stolta att bidra till den utvecklingen med hjälp av beräknings- och simuleringsverktyg för att säkerställa paketeringens integritet.

I Milano ser vi prov på vad nästa steg för den globala – och lokala – livsmedelsindustrin kan vara. Här finns allt från hur fjärrstyrda drönare kan samla in data som gör det lättare att effektivt bevattna grödor. Simulationsverktyg som underlättar jordbrukare att fatta beslut och anpassa sin verksamhet för att skapa förutsättningar för att odla nya grödor, som exempelvis ”mirakelproteinet” quinoa.

En annan utmaning är att effektivt använda sig av den mat som finns. Idag beräknas 1,3 miljarder ton mat gå till spillo varje år; motsvarande 17 kilo för varje människa på jorden. På Expo Milano är många av de mest spännande utställarna företag och organisationer som fokuserar på den här frågan. Som den franska intresseorganisationen Les Gueules Cassées som är ett av de mest uppmärksammade inslagen på mässan. De samverkar för att erbjuda ”fula” (namnet betyder i direktöversättning ”vanställda ansikten”) matvaror till nedsatt pris i stället för att kassera dem.

I Sverige påbörjas ett liknande initiativ senare i år i Stadsmissionens regi – en ”social supermarket” med matvaror till kraftigt nedsatt pris. Det är ett försök i liten skala men med tanke på att matsvinnet bara i Sverige uppgår till över 600 000 ton per år finns goda förutsättningar för den typen av initiativ att växa.

Att återvinna mat som en gång för alla passerat sitt bäst före-datum är också målsättningen för tyska Qmilk, vars affärsmål låter som science fiction, men är i högsta grad verklig. Man har hittat en väg att utvinna mjölkproteinet casein från överbliven mjölk och omvandla slutprodukten till tygfibrer – som i sin tur både kan förstärka andra tyger eller användas till kläder, bilsäten eller bandage.

För oss som arbetar med att understödja hållbar innovation, eller bara är allmänt intresserade, är det förstås lätt att vilja tillbringa väldigt mycket tid i paviljongerna. Men om man har begränsat med tid, eller inte har möjlighet att resa till Milano, går det i alla fall att ta en virtuell promenad genom utställningsytan på länken http://www.immersive.expo2015.org/. En vandring mellan vision och verklighet, på vägar som leder mot en mer hållbar värld.

Mårten Gustafsson

Mårten Gustafsson är ansvarig för Dassault Systèmes säljorganisation i Norra Europa. Han är väldigt engagerad i frågor som berör innovation och konkurrenskraft. Det är därför Mårten har valt att jobba med det han gör, och han tycker att det är en förmån att få göra det i en tid där förändring inte längre ses som risk utan en möjlighet.