Förvänta dig förändring

Varje gång jag besöker Stockholm, trots att jag gör det ganska ofta, slår det mig att staden verkar ha förändrats en aning, på ett litet men betydelsefullt sätt.  Så därför känns det naturligft att mitt nästa besök, senare i november, kommer att handla om förändring. Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Forum är en årlig höjdpunkt för mig, inte bara för att vi får chansen att visa upp verktygen och lösningar för att möjliggöra förändring, utan också för att de människor jag möter där är intresserade av förändringen som begrepp.

3DXForum

Managing change, att hantera förändring, ses idag som en av de mest centrala utmaningarna för aktörer i näringsliv och industri, och i dessa dagar är inte förändring bara oundviklig, utan sker också i högre och högre hastighet. Den första industriella revolutionen ägde rum över ett tidsspann på 60 år. Nu, när vi ser tillbaka i tiden bara några år, kan man jämföra det med en av de första artiklarna om ”den tredje (och många hävdar att det är den fjärde) industriella revolutionen” som publicerades i The Economist 2012. Artikeln tar upp konvergensen av ”uppseendeväckande teknologier”; exempelvis 3D-skrivarteknik, mjukvara, nya material och onlinebaserade tjänster, som förväntades riva den kommande vågen av digital industrialisering. Vad inte ens The Economist kunde förvänta sig var att när vi tittar tillbaka från 2015 års utsiktspunkt, är många av de här teknologierna redan mer eller mindre vardagliga. För att bara ta ett exempel kan du idag köpa en hyggligt kompetent 3D-skrivare för hemmabruk, och de industriella modellerna spränger gränser för vad som betraktas som möjligt nästan på daglig basis.

Målet att transformera din verksamhet till en förändringshanterande grundinställning handlar inte längre om att reagera på förändringar som redan ägt rum, utan snarare att skapa en organisation som är förberedd på att anpassa sig, och skapa värde ur, Nästa Stora Grej. Att inte bara hantera förändring, utan förutse förändring. Och på dagens marknad är de bästa på att uppfylla detta ofta de företag som byggt sin affärsmodell från grunden med denna insikt redan på plats – och som omfamnar begrepp som öppen innovation och crowdsourcing, och kapitaliserar på datadrivna miljöer.

Vad som är extra intressant är hur företag som vuxit upp i den digitala ekonomin kan expandera sitt inflytande till andra industrier. När vi exempelvis gör mer och mer av vår shopping och våra bank- och myndighetsärenden på nätet, framstår konceptet ”Bank of Google” eller för den skull ”Facebook-Gallerian” inte alls som långt borta. Och om du tror att detta bara kan appliceras på tjänstebaserad ekonomi och att traditionell tillverkningsindustri på något sätt är immun – lägg ett ögonblick på att reflektera över det ständiga ryktet om en snar lansering av Apple Car.

Förändring är oundviklig oavsett vilken bransch du verkar i. Och varje utmaning, oavsett hur svår den framstår, innebär också en möjlighet. Det är också något att vara förväntansfull över.

Stephen Chadwick

Verkställande direktör at Dassault Systèmes
Stephen Chadwick är Dassault Systèmes verkställande direktör för Norra Europa.

Latest posts by Stephen Chadwick (see all)