De vliegtuigfabriek van de toekomst

Menig luchtvaartmaatschappij vernieuwt de komende decennia zijn vloot. Om aan de vraag te voldoen, moeten vliegtuigfabrikanten hun productielijnen continu optimaliseren. We nemen een kijkje in de fabriek van de toekomst, die ongekende flexibiliteit combineert met maximale efficiëntie. Hoe ziet deze fabriek eruit?

Voor vliegtuigfabrikanten en defensiebedrijven wordt het steeds belangrijker om alle aspecten van het fabricageproces met digitale precisie te monitoren en aan te sturen, van de productievolgorde tot de flow van onderdelen en andere deliverables binnen de distributieketen. Dit klinkt futuristisch, maar de fabriek van de toekomst is al binnen handbereik.

IoT voor slimmere productie

Het Internet of Things stelt managers van een fabriek in staat om in realtime geautomatiseerde machines te monitoren en bedienen, zonder daarbij het overzicht te verliezen. Grote fabrikanten kunnen transport, logistiek en productie voor een fabriek op de meest ideale manier invullen en deze werkwijze vervolgens gemakkelijk uitrollen naar alle andere fabrieken.Built-to-operate-440x220

Een groot voordeel hiervan is dat fabrikanten veel meer zicht en grip krijgen op het productieproces. Hierdoor sluiten de businessdoelstellingen beter aan op de werkelijkheid, zowel per fabriek als over de gehele linie. Bovendien is dit systeem lean en duurzaam. In de fabriek van de toekomst behoren verspilling en inefficiëntie voorgoed tot het verleden.

Realtime 3D-instructies

Het werk in deze fabriek wordt altijd in de juiste volgorde verricht door gekwalificeerd personeel. Nieuwe of meertalige medewerkers leren sneller dankzij het gebruik van realtime 3D-instructies. Mede hierdoor worden de cyclustijden korter en schiet de productiviteit omhoog. Ondertussen worden alle voor analyse benodigde fabrieksdata automatisch verzameld.

Deze elementen komen samen in één overzichtelijk platform. Dit platform maakt het mogelijk om de oorzaken van fouten vast te stellen en fabrieksprocessen in realtime aan te passen als daar aanleiding toe is. Omdat alle onderdelen van leveranciers gevolgd worden, krijgen defecte componenten geen kans. Zo wordt de schade door productiefouten beperkt.

Kwaliteit en productiviteit

Daarnaast geven unified engineering en veranderingsmanagement leveranciers en fabrieken een krachtig instrument om sneller te reageren op wijzigingen in orders. Hierdoor worden er minder onderdelen verscheept die niet (meer) aan de specificaties voldoen. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en productiviteit van de gehele keten.

Bovenstaande is slechts een greep uit de argumenten voor zo’n verenigd platform. Het is het startpunt van de onvermijdelijke metamorfose naar de fabriek van de toekomst. Meer weten? Kom dan tussen 11 en 15 juli naar de Farnborough International Airshow en bezoek de stand van Dassault Systèmes.

farnborough-international-airshow-440x220-CTA

Stephen Chadwick

Managing Director at Dassault Systèmes
Stephen Chadwick is Managing Director voor Noord-Europa bij Dassault Systèmes.