Nieuwe technologieën strijden tegen de plasticsoep

In de Stille Oceaan, tussen Noord-Amerika en Japan, drijft een enorme hoeveelheid aan plasticsoep van onder meer tassen, flessen, verpakkingen. Deze rommel vervuilt het oceaanwater en bedreigt de zeedieren, die het plastic aanzien voor voedsel. Maar innovatieve oplossingen bieden hoop.

De cijfers stemmen weinig vrolijk. Volgens een recente studie dumpt de mensheid jaarlijks 9 miljoen ton plastic in de oceanen. Gelukkig grijpen veel organisaties nu naar duurzamere productiemethoden, want verdergaan op de oude voet lijkt geen optie. Welke technologieën helpen bij het tegengaan van deze vervuiling? Ik zet er een aantal op een rij.

plasticsoepBioplastic
Een hoopvolle ontwikkeling is de inzet van bioplastic: plastic gevormd uit biologisch afbreekbaar materiaal als zetmeel of cellulose. Dit wordt gewonnen uit restproducten van de agrarische industrie, dierlijk vet en mais. Een aantal grote voedingsproducenten, waaronder Coca-Cola, Heinz, Pepsico en Nestlé, is overgestapt op dit milieuvriendelijkere verpakkingsmateriaal. En Ecover, een Belgische producent van schoonmaakmiddelen, ontwierp onlangs ‘Plantplastick’ voor al hun productverpakkingen, ofwel organisch plastic gewonnen uit suikerriet.

Slimmer design
Producten van verpakkingsmateriaal doen ook hun duit in het zakje. Slimmer verpakkingsdesign resulteert in minder overbodig plastic. Zo heeft verpakkingsspecialist Amcor onder andere 3D-virtualrealitytechnologie ingezet voor een efficiënter ontwerp, waarmee ze de hoeveelheid plastic in hun flessen met zo’n 12.000 ton hebben verminderd.

Cradle-to-cradle
Naast het gebruikte materiaal en ontwerp nemen veel bedrijven ook het productieproces stevig onder de loep. Een cradle-to-cradle-aanpak is een steeds vaker beproefde methodiek voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Hierbij gaan tijdens het productieproces geen afvalstoffen verloren en wordt het product aan het einde van zijn levensduur volledig hergebruikt.

3D-printers
Een ander instrument in strijd tegen de plasticsoep zijn 3D-printers. Er zijn diverse initiatieven om het drijvende plastic te hergebruiken als bronmateriaal voor nieuwe 3D-geprinte spullen. Zo gaat de Londense designfirma Studio Swine met behulp van een 3D-printer op zonne-energie het plastic omzetten in meubels. Ze hebben zelfs een schip gebouwd dat het plastic niet alleen opvangt, maar via 3D-printers direct omzet in meubels. Daarvoor is wel geld nodig, dat ze willen ophalen via Kickstarter.

Koffiebekers met zaden
Een ander origineel idee is afkomstig van een student uit de VS. Dat land verbruikt jaarlijks zo’n 146 miljard wegwerpbekertjes, die normaal gesproken slechts 1 of 2 keer hergebruikt kunnen worden. De bekertjes van het project ‘Reduce. Reuse. Grow.’ zijn niet alleen gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal, maar bevatten zaden die zorgen voor nieuwe bomen en struiken. Het idee tart met onze notie van afval en hoe we denken over recycling: afval wordt zo niet schadelijk, maar juist goed voor het milieu.

Milieuvriendelijk water
Ook in ons eigen land strijden diverse fabrikanten tegen de plasticsoep. Zo is het de bedrijven KRNWTR en Dopper gelukt om de aloude waterbeker nieuw leven in te blazen. Waterbekers zijn hier prima op zijn plek, Nederland beschikt immers over prima drinkbaar kraanwater van hoge kwaliteit en zuiverheid. Door een hip design, milieuvriendelijke materialen en een gerichte marketing op een hip publiek gaan ze momenteel succesvol het gevecht aan met plastic gebotteld drinkwater uit de supermarkt.

Er is absoluut hoop in de strijd tegen de plasticsoep. Diverse initiatieven tonen niet alleen de bereidwilligheid van fabrikanten, maar ook de kracht en effectiviteit van nieuwe technologie. Dat, in combinatie met menselijke creativiteit, biedt veel hoop voor de toekomst.

Dick Hissink

Dick Hissink is Sales Director en Benelux Geo Leader bij Dassault Systemes. In zijn huidige rol geeft hij leiding aan het directe verkoopkanaal binnen de Benelux, voor het gehele product portfolio. Gedurende zijn loopbaan is Dick altijd gepassioneerd om bedrijven the helpen veranderen door innovatief gebruik van technologie. In verschillende rollen heeft hij klanten geholpen om succesvol transformaties door te voeren en nieuwe technologie te introduceren. Dick Hissink heeft in zijn lange ervaring diepe kennis opgebouwd over zowel de mogelijkheden als de uitdagingen van veranderprocessen in verschillende marktsegmenten. Na zijn opleiding Hogere Zeevaartschool een een korte periode op zee als koopvaardij officier is Dick altijd werkzaam geweest in commerciële- en management functies.